VME’s

Vanaf 1 januari 2022 kunnen bewoners van appartementsgebouwen de zonnestroom die op hun dak wordt opgewekt, met elkaar delen. Sinds 1 januari 2023 is het zelfs niet meer nodig dat alle bewoners dezelfde energieleverancier hebben.

Dit maakt het voor Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME) extra interessant om te investeren in collectieve zonnepanelen. Hiermee dragen alle eigenaars bij aan de energietransitie, en profiteren bewoners van groene stroom van hun gezamenlijke dak. Vanaf 1 april 2023 kunnen VME’s de opgewekte groene stroom verkopen aan bewoners of gebruikers van het gebouw. Lees meer hierover.

Het financiële voordeel op de stroomfactuur van de bewoners hangt af van verschillende factoren. Om ook voor eigenaars/verhuurders een financieel voordeel te creëren, kan je als verhuurder dit Addendum Huurcontract zonnepanelen REScoop VL okt 2022 opmaken met je huurder. 

Hoe kan je dit concreet kan aanpakken?

Lees hier het Stappenplan Energiedelen van het Kenniscentrum Vlaamse Steden.

In dit artikel over energiedelen in het novembernummer van het Eigenaarsmagazine van de Verenigde Eigenaars, kan je al heel wat informatie terugvinden.

Indien de VME niet over de financiële middelen zou beschikken, kan je de panelen ook laten financieren door een burgercoöperatie. Naast de derdepartijfinanciering kan de burgercoöperatie ook instaan voor een volledige ontzorging: begeleiding van de beheerder, verzekering, onderhoud en monitoring. Om je hierbij te begeleiden en adviseren, kan je als VME contact nemen met de burgercoöperatie bij jou in de buurt.

Voor het huidig regelgevend kader verwijzen we de informatie van Regulator VREG en Netbeheerder Fluvius over energiegemeenschappen.

Nuttige informatie