VME’s

Sinds 01/01/2022 is het mogelijk om de opgewekte zonnestroom op het dak van een appartementsgebouw te gaan delen met alle bewoners van het appartementsgebouw. Vandaag moeten de bewoners nog dezelfde energieleverancier hebben, maar die voorwaarde valt weg vanaf 01/01/2023.

Hierdoor wordt het voor de VME (Vereniging van Mede Eigenaars) van appartementsgebouwen interessant om nu toch de stap te zetten naar de plaatsing van collectieve zonnepanelen. Door als VME dit te doen, dragen alle eigenaars bij aan de energietransitie, en kunnen de bewoners genieten van groene stroom op het collectieve dak.

Het financiële voordeel op de stroomfactuur van de bewoners hangt af van een aantal parameters. Om ook voor eigenaars/verhuurders een financieel voordeel te creëren, kan je als verhuurder dit Addendum Huurcontract zonnepanelen REScoop VL okt 2022 opmaken met je huurder. 

Hoe je dit concreet kan aanpakken, kan je binnenkort hier lezen.

In het Artikel over energiedelen in het novembernummer van het Eigenaarsmagazine van de Verenigde Eigenaars, kan je al heel wat informatie terugvinden.

Indien de VME niet over de financiële middelen zou beschikken, kan je de panelen ook laten financieren door een burgercoöperatie. Naast de derdepartijfinanciering kan de burgercoöperatie ook instaan voor een volledige ontzorging: begeleiding van de beheerder, verzekering, onderhoud en monitoring.
Om je hierbij te begeleiden en adviseren, kan je als VME contact nemen met de burgercoöperatie bij jou in de buurt.

Voor het huidig regelgevend kader verwijzen we de informatie van Regulator VREG en Netbeheerder Fluvius over energiegemeenschappen.

Hier vind je het antwoord op een aantal vaak gestelde vragen over energiedelen in appartementsgebouwen.