VME’s

Nieuw: vanaf 1 april 2023 kunnen VME’s de groene stroom verkopen aan de bewoners of gebruikers van het appartementsgebouw. Lees meer.

Sinds 01/01/2022 is het mogelijk om de opgewekte zonnestroom op het dak van een appartementsgebouw te gaan delen met alle bewoners van het appartementsgebouw.

Sinds 01/01/2023 is de voorwaarde dat de bewoners nog dezelfde energieleverancier moesten hebben, weggevallen.

Hierdoor wordt het voor de VME (Vereniging van Mede Eigenaars) van appartementsgebouwen interessant om nu toch de stap te zetten naar de plaatsing van collectieve zonnepanelen. Door als VME dit te doen, dragen alle eigenaars bij aan de energietransitie, en kunnen de bewoners genieten van groene stroom op het collectieve dak.

Het financiële voordeel op de stroomfactuur van de bewoners hangt af van een aantal parameters. Om ook voor eigenaars/verhuurders een financieel voordeel te creëren, kan je als verhuurder dit Addendum Huurcontract zonnepanelen REScoop VL okt 2022 opmaken met je huurder. 

Hoe kan je dit concreet kan aanpakken? Lees hier het Stappenplan Energiedelen van het Kenniscentrum Vlaamse Steden.

In het Artikel over energiedelen in het novembernummer van het Eigenaarsmagazine van de Verenigde Eigenaars, kan je al heel wat informatie terugvinden.

Indien de VME niet over de financiële middelen zou beschikken, kan je de panelen ook laten financieren door een burgercoöperatie. Naast de derdepartijfinanciering kan de burgercoöperatie ook instaan voor een volledige ontzorging: begeleiding van de beheerder, verzekering, onderhoud en monitoring.
Om je hierbij te begeleiden en adviseren, kan je als VME contact nemen met de burgercoöperatie bij jou in de buurt.

Voor het huidig regelgevend kader verwijzen we de informatie van Regulator VREG en Netbeheerder Fluvius over energiegemeenschappen.

Heb je een vraag? Kijk even in deze uitgebreide lijst met allerlei vragen en antwoorden: Q&A Zonnepanelen op appartementsgebouwen update 8 februari 2023