Energiegemeenschappen
Samen investeren in duurzame energieoplossingen? Dat kan in een energiegemeenschap. In een energiegemeenschap koopt u bijvoorbeeld samen zonnepanelen, gemeenschappelijke laadpalen, een batterij voor de buurt,… Zo kan u samen de kosten delen en de voordelen genieten van een gemeenschap.
Welke soorten energiegemeenschappen zijn er?
U kan kiezen tussen een energiegemeenschap van burgers (EGB) of een hernieuwbare-energiegemeenschap (HEG) op te richten. Welke van de twee soorten is het meest geschikt voor uw situatie? Op https://www.vreg.be/nl/energiegemeenschappen vindt u een overzicht van de voorwaarden. Dit jaarrapport bevat ook een goed overzicht.
Meldingsplicht
EGB’s en HEG’s moeten zich aanmelden bij de VREG. Echter de gegevens die moet worden aangeleverd bij de aanmelding zijn te beperkt om op basis daarvan over te kunnen gaan tot een controle van alle toepassingsvoorwaarden voor een EGB of HEG. De controle is daarom zeer beperkt en betreft enkel het schrappen van de duidelijk foutieve meldingen. Een erkenningsprocedure zou beter zijn geweest.
Ondersteuning door Vlaanderen
In november 2023 werd de technische assistentiehubs (TEAH) geïntroduceerd. De TEAH’s zijn een samenwerking van streekintercommunales, het Energiehuis Limburg en de VVSG-Vlinter. De bedoeling is om vanaf 2024 burgers, lokale besturen, OCMW’s, scholen, kmo’s, te ondersteunen bij de oprichting van een energiegemeenschap. Indien je een idee of initiatief wilt voorstellen kan dat via deze pagina.
Wil je meer info? Bekijk onze webinars!
Webinar Flexability for All (23/04/24) met gastspreker Bram Claeys van Regulatory Assistance Project (RAP)
Je kan hier de presentatie downloaden en de opname herbekijken.
Webinar Energiegemeenschappen van 29/01/24
De presentaties van deze webinar: 20240129_REScoop webinar EG_presentaties.
De presentatie over de Technische Assistentie Hub (TEAH): 20240129 toelichting TEAH webinar REScoop
De opname van de webinar bevindt zich op het Youtubekanaal van REScoop Vlaanderen.
Een verslag van het webinar: Webinar Energiegemeenschappen REScoop Vlaanderen – verslag